Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o winach lub skorzystać z porady eksperta,  zadaj pytanie naszemu sommelierowi.  
		   OdpowiedĽ otrzymasz w najbliższym możliwym terminie.  
  Termin odpowiedzi uzależniony jest od liczby zgłoszeń w danym momencie.  
		  
		Twoje pytanie:
				
        	
          
           
    	
    	
    	
  
    	     
    	    	
  
    	
    	     Pytanie: 
    	      Jak przygotować dobrego grzańca?
           
          Ekspert: 
  
    	Zachęcam Państwa do przygotowania grzanego wina - to prosty sposób na umilenie chłodnego, jesiennego wieczoru i zadziwienie bliskich. Drogą eksperymentów z kilkoma prostymi składnikami można opracować efektowny przepis autorski, który stanie się Wasz± specjalno¶ci±! 
 Kilka wskazówek:
  
1. Jako podstawę należy użyć wina czerwonego lub mieszanki czerwonego z białym - polecam wina chilijskie i argentyńskie, których smak jest głęboki, mocno skoncentrowany 
2. Wino podgrzewamy jak najkrócej z ulubionymi dodatkami. Nie wolno go zagotować, gdyż ulotni się z niego alkohol! 
3. Popularne dodatki aromatyczne to: owoce cytrusowe (ze skórk±, krojone w plastry lub szpikowane goĽdzikami) i suszone (np. śliwki, maliny), goĽdziki, imbir, kardamon, cynamon i wanilia w laskach, rodzynki i wiele innych... 
4. Do osłodzenia grzanego wina można użyć cukier, miód lub sok owocowy, według smaku! 
5. Bardzo leniwi mog± użyć gotowych przypraw do grzanego wina. Do kupienia w każdym lepiej zaopatrzonym sklepie.
 
  
Życzę wielu miłych chwil przy butelce wina - grzanego lub nie! Zachęcam także do dzielenia się ze mn± swoimi pomysłami dotycz±cymi grzańca!
 
    	
     Pytanie: 
        Planuję podj±ć go¶ci przek±sk± złożon± z różnych serów i ¶wieżej bagietki. Jakie wina odpowiednio by się z ni± komponowały? 
        Czy może Pan podać konkretne przykłady?
           
           Ekspert: 
        
        Generalnie sery najlepiej komponuj± się z mocnymi czerwonymi winami, dlatego z Francji pasuj± wina z Burgundii (głównie szczep pinot noir) oraz z Doliny Rodanu (gdzie dominuj± wina ze szczepów syrah i grenache). Z włoskich polecałbym dobre wina z Toskanii w tym np. Chianti  Riserva czy Vino Nobile di Montepulciano. 
          
         Pytanie: 
        Słyszałam, że wina i szampany można podawać z owocami, na przykład z truskawkami. Co Pan o tym s±dzi? Jeżeli to prawda, jakie wina powinnam dobrać - słodkie, a może półsłodkie?
           
           Ekspert: 
        
  Do truskawek najlepszy jest szampan, a równie dobrze pasuj± z dobrymi winami musuj±cymi (cava czy asti spumante). Dobre również s± nie za mocne wina z winogron odmiany chardonnay: np. z RPA.
          
    
            						Pytanie: 
        witam!
mam pytanie jakie wino mogę podać do dań z krewetek podawanych w sosach słodko-pikantnych z ryżem bądz makaronem?
           
           Ekspert: 
        Dzień Dobry,
W odpowiedzi na pytanie mogę zaproponować:
Pinot Gris Chateau Schengen
Podobnie jak w innych winach Chateau Schengen ręczny zbiór i selekcja winogron , fermentacja w małych stalowych tankach w kontrolowanej temperaturze, rygorystyczne warunki przetwarzania gron i selekcja zapewniają wyjątkową świeżość i intensywny owocowy bukiet.    Wino o delikatnym blado żółtym kolorze charakterystycznym dla Pinot Gris, lśniące i połyskliwe w kieliszku. Ekspresyjny bukiet z dominującymi nutami owocowymi , dominacja brzoskwini, moreli, akcent ananasa, w tle delikatna beczka. Dobrze zbalansowane, długie i oleiste. Nowe wino w naszej kolekcji win z Luxemburga ..... i chyba najlepsze ! 79 pkt
Riesling Chateau de Schengen
Wino białe, wytrawne charakteryzuje się świecącą, jasno-żółtą barwą. Posiada delikatny owocowy aromat łączący harmonijne nuty mineralne w lekkiej tonacji cytrynowej. Podczas degustacji dominuje wrażenie świeżości z dobrze zbalansowaną kwaskowatością, której towarzyszy smak dojrzałych owoców. Kompozycja pełna finezji i szlachetności. Zbiór winogron wykonywany ręcznie, starannie wyselekcjonowanymi partiami, pozwala na zebranie najlepszych, w pełni dojrzałych winogron do zbiorników o pojemności 200 kg. Wyciskanie, proces produkcji oraz dojrzewanie wina odbywają się w piwnicy zarezerwowanej dla win mozelskich. 75 pkt
Vina Santa Marina Viogner
Intensywny, złocisty, delikatnie bursztynowy kolor. Nos idealnie zgrany z podniebieniem. Pełny, intensywny Viognier o niskiej kwasowości. W ustach mus jabłkowy przenika przez melon i owoc moreli by w końcu swojej drogi spotkać się z młodym orzechem włoskim.
Alk 14%.
59 pkt
Pozdrawiam,
Sommelier
          
                	     						Pytanie: 
        witam!
mam pytanie jakie wino mogę podać do dań z krewetek podawanych w sosach słodko-pikantnych z ryżem bądz makaronem?
           
           Ekspert: 
        Dzień Dobry,
W odpowiedzi na pytanie mogę zaproponować:
Pinot Gris Chateau Schengen
Podobnie jak w innych winach Chateau Schengen ręczny zbiór i selekcja winogron , fermentacja w małych stalowych tankach w kontrolowanej temperaturze, rygorystyczne warunki przetwarzania gron i selekcja zapewniają wyjątkową świeżość i intensywny owocowy bukiet.    Wino o delikatnym blado żółtym kolorze charakterystycznym dla Pinot Gris, lśniące i połyskliwe w kieliszku. Ekspresyjny bukiet z dominującymi nutami owocowymi , dominacja brzoskwini, moreli, akcent ananasa, w tle delikatna beczka. Dobrze zbalansowane, długie i oleiste. Nowe wino w naszej kolekcji win z Luxemburga ..... i chyba najlepsze ! 79 pkt
Riesling Chateau de Schengen
Wino białe, wytrawne charakteryzuje się świecącą, jasno-żółtą barwą. Posiada delikatny owocowy aromat łączący harmonijne nuty mineralne w lekkiej tonacji cytrynowej. Podczas degustacji dominuje wrażenie świeżości z dobrze zbalansowaną kwaskowatością, której towarzyszy smak dojrzałych owoców. Kompozycja pełna finezji i szlachetności. Zbiór winogron wykonywany ręcznie, starannie wyselekcjonowanymi partiami, pozwala na zebranie najlepszych, w pełni dojrzałych winogron do zbiorników o pojemności 200 kg. Wyciskanie, proces produkcji oraz dojrzewanie wina odbywają się w piwnicy zarezerwowanej dla win mozelskich. 75 pkt
Vina Santa Marina Viogner
Intensywny, złocisty, delikatnie bursztynowy kolor. Nos idealnie zgrany z podniebieniem. Pełny, intensywny Viognier o niskiej kwasowości. W ustach mus jabłkowy przenika przez melon i owoc moreli by w końcu swojej drogi spotkać się z młodym orzechem włoskim.
Alk 14%.
59 pkt
Pozdrawiam,
Sommelier
          
                	     	       	     	       	       	
       	        	 » Zobacz wszystkie pytania
          
       	     
                        	                	         									Pytanie:
        Witam! Mam pytanie, jakie wino najlepiej nadaje się na grzańca i z jakiego państwa? Cena do 20 PLN. Z góry bardzo dziękuje
          
           Ekspert:
        Dzień Dobry,
W tej cenie może Pan kupić wino:
- bułgarskie np. Bałkański Niedźwiedź,
- krajowe np. Grzaniec Galicyjski.
z poważaniem
Sommelier
          
                	         									Pytanie:
        Witam! Mam pytanie, jakie wino najlepiej nadaje się na grzańca i z jakiego państwa? Cena do 20 PLN. Z góry bardzo dziękuje
          
           Ekspert:
        Dzień Dobry,
W tej cenie może Pan kupić wino:
- bułgarskie np. Bałkański Niedźwiedź,
- krajowe np. Grzaniec Galicyjski.
z poważaniem
Sommelier
          
                	         	 « Zwiń listę pytań
         	 
     
    	 | 
					
					
					
								 	
			 	
			 	Altara  Aurum Vina Santa Marina 
			    
           
          3800 pkt
           
			 					 	
			 	
			 	Goru 
			    
           
          3800 pkt
           
			 					 	
			 	
			 	Negroamaro del Salento Pietraluna Accademia 
			    
           
          3600 pkt
           
			 					 		
			 		 » Zobacz pełn± ofertę win
			 		
			 		
					 |